arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 4: Mengenali Tamadun

10 questions · Form 1 Sejarah Bab 4: Mengenali Tamadun

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Perkataan "Civilisation" dalam Bahasa Inggeris berasal daripada perkataan Latin "civitas". Apakah maksud civitas?

  1. Masyarakat
  2. Bandar atau kota
  3. Kemajuan rohani
  4. Pemerintahan raja
Show answer

Answer: B

Civitas berasal daripada bahasa Latin yang bermaksud bandar atau kota.

2. Mengapakah sungai menjadi lokasi pilihan utama dalam pembentukan tamadun awal?

  1. Membekalkan air, tanah subur untuk pertanian, dan laluan pengangkutan
  2. Terhindar daripada serangan haiwan liar
  3. Kerana tiada pokok di kawasan gunung
  4. Sungai mengandungi deposit emas yang melimpah
Show answer

Answer: A

Lembah sungai menyediakan sumber air, tanam-tanaman yang subur, serta kemudahan perhubungan.

3. Manakah antara berikut MERUPAKAN contoh tulisan terawal yang dicipta oleh manusia dalam Tamadun Mesopotamia?

  1. Hieroglif
  2. Cuneiform
  3. Ideogram
  4. Sanskrit
Show answer

Answer: B

Tulisan Cuneiform (tulisan berbentuk paku pada tanah liat) ialah sistem tulisan terawal dari Mesopotamia.

4. Kedudukan hamba dalam susunan organisasi sosial tamadun awal berada di...

  1. Lapisan paling atas
  2. Lapisan pertengahan
  3. Lapisan paling bawah
  4. Setaraf dengan golongan bangsawan
Show answer

Answer: C

Hamba berada di lapisan terendah dan kebiasaannya terdiri daripada tawanan perang atau individu berhutang.

5. Apakah istilah dalam bahasa Arab yang bermaksud tinggi budi bahasa dan pembukaan kota?

  1. Mudun dan Madana
  2. Jahiliyyah
  3. Asabiyyah
  4. Shura
Show answer

Answer: A

Perkataan Arab madana, mudun, dan madain merujuk kepada pembukaan kota dan kehalusan budi bahasa.

6. Antara berikut, manakah golongan yang tergolong dalam kelas RAKYAT BEBAS?

  1. Raja dan Permaisuri
  2. Petani, tukang kraftangan, dan pedagang
  3. Tawanan perang
  4. Hamba berhutang
Show answer

Answer: B

Petani, tukang kayu, pengerja kraftangan, dan pedagang tergolong dalam lapisan rakyat biasa/bebas.

7. Seni bina Piramid Giza yang megah dan berfungsi sebagai makam firaun merupakan pencapaian dari tamadun...

  1. Mesopotamia
  2. Mesir Purba
  3. Indus
  4. Huang He
Show answer

Answer: B

Piramid merupakan monumen binaan monumental peninggalan orang Mesir Purba.

8. Peranan utama golongan paderi/pendeta dalam tamadun awal ialah...

  1. Menguruskan upacara keagamaan dan menasihati raja berkaitan ritual
  2. Menjadi pahlawan di medan perang
  3. Membina terusan air
  4. Menangkap hamba lari
Show answer

Answer: A

Golongan pendeta memegang peranan keagamaan yang penting dan dihormati oleh raja serta rakyat.

9. Mengapakah undang-undang digubal dan dikuatkuasakan dalam tamadun awal?

  1. Untuk menyekat rakyat daripada bertani
  2. Untuk mengekalkan keamanan dan mengawal tingkah laku masyarakat
  3. Untuk mengurangkan hasil perdagangan
  4. Untuk menghapuskan golongan hamba
Show answer

Answer: B

Undang-undang dibentuk bagi memastikan ketenteraman, keadilan, dan kelancaran pentadbiran bandar.

10. Siapakah tokoh sarjana Islam yang menulis karya agung "Muqaddimah" dan memperkenalkan istilah "Umran"?

  1. Syed Muhammad Naquib al-Attas
  2. Ibn Khaldun
  3. Al-Farabi
  4. Al-Ghazali
Show answer

Answer: B

Ibn Khaldun mengagaskan konsep umran dan hadharah dalam karya agungnya, Muqaddimah.

Sponsored